• Ср. Жов 16th, 2024

Тростянецька сільська рада Стрийського району Львівської області

Інформаційний ресурс Тростянецької об'єднаної територіальної громади

Дереш Олександр Васильович

 

Дереш Олександр Васильович

Народився 16.08.1974 року — загинув 22.08.2016 року

            22 серпня 2016 року, під час виконання бойового завдання поблизу селища Врубівка Попаснянського району Луганської області загинув молодший лейтенант Олександр Дереш. Здобувши дві вищих освіти та працюючи за фахом юриста, він не зміг стояти осторонь, коли нога ворога нахабно ступала на рідну землю. Був активним учасником Революції Гідності у 2013 — 2014 роках на Майдані Незалежності у місті Києві, а коли почалася російська агресія проти України та мобілізація, став на захист Батьківщини.

Олександр Дереш народився 16 серпня 1974 року у місті Львові, навчався у Львівській середній загальноосвітній школі № 30. Проходив строкову службу в прикордонних військах. Мав дві вищих освіти: у 1997 році закінчив Український державний лісотехнічний університет (тепер Національний лісотехнічний університет України), у 2005 році закінчив правничий факультет Львівського національного університету імені Івана Франка. Працював за фахом юриста.

Після початку російського збройного вторгнення до України зголосився добровільно до лав ЗСУ, проходив службу по мобілізації з 04 вересня 2014 року у 44 Окремій артилерійській бригаді імені гетьмана Данила Апостола (в/ч п/п В1428). Після демобілізації продовжив службу в ЗСУ у 44-ОАБр на контрактній основі (до закінчення особливого періоду). Пройшов шлях від солдата, сержанта, а після закінчення у 2016 році курсу підготовки офіцерів у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного виконував обов’язки командира артилерійської батареї, був призначений командиром взводу. Олександр Дереш гідно ніс службу в зоні антитерористичної операції, проявляв організаторські здібності та бойові якості, за що неодноразово був заохочений командуванням. У серпні 2015 року нагороджений Почесною відзнакою 44 – ОАБр.

Олександр загинув 22 серпня 2016 року при виконанні бойового завдання, вірний військовій присязі. Похований 26 серпня 2016 року у рідному Львові на Полі почесних поховань № 76 Личаківського кладовища.

Олександр дуже любив природу, цікавився історією, читав при найменшій нагоді, здебільшого історичні книжки, за що і отримав у війську позивний «Скіф». Мріяв, коли досягне пенсійного віку, то оселиться в затишному та мальовничому селі Велика Воля Миколаївського (тепер Стрийського) району Львівської області, звідки родом його батько — Дереш Василь Миколайович. Понад усе Олесь (так називали Олександра його рідні та найближчі друзі) любив приїздити до села, допомагати батькам по господарству, обробляти город, вирощувати сад. Ходив з друзями на полювання, збирав гриби, любив риболовити. Мав ще дуже багато нереалізованих планів у житті…

Олександр був дуже світлою, щирою, доброзичливою, життєрадісною та товариською людиною, його любили та поважали всі, з ким він зустрічався на своєму життєвому шляху. Таким він залишиться у пам’яті рідних, близьких, друзів, співробітників, побратимів.

Указом Президента України № 189/2018 від 27 червня 2018 року «За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету і цілісності України» молодший лейтенант Олександр Дереш нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно).

У квітні 2017 року, за ініціативою та за кошти випускників 1991 року, відбулось відкриття меморіальної дошки їх однокласникові Олександру Дерешу на фасаді середньої загальноосвітньої школи № 30 у місті Львові, що на вулиці Мазепи, 31, де він навчався.

У грудні 2018 року за представленням голови нагородної ради ВГО «Країна»  нагороджений орденом «Сталевий Хрест Непереможних» (посмертно).

Портрет Дереша О.В. розміщено на меморіалі «Стіна пам’яті полеглих за Україну» у місті Києві: секція 8, ряд 10, місце 38 – стіна Михайлівського Златоверхого монастиря вздовж вулиці Трьохсвятительська неподалік Михайлівської площі у місті Києві.

У червні 2023 року «за виняткову жертовність і героїзм», відповідно до Розпорядження Львівського міського голови Андрія Садового від 26.06.2023 року за № 211, Олександр Дереш був нагороджений відзнакою «Почесний знак Святого Юрія» Нагрудний знак № 287 (посмертно).

Олександр виховував двох дітей: доньку Марічку та сина Андрія.

 

Олександр Дереш залишиться назавжди у наших серцях!

Герої не вмирають!